Copijn Landschapsarchitecten Mares

Bij Mares streven we naar een duurzame en prettige omgeving voor zowel mens als dier, waarbij we de natuurlijke uitstraling benadrukken met een groene inrichting. Alle aandacht gaat uit naar het klimaat adaptieve en biodiverse ontwerp en de inrichting. Er zijn diverse plekken waar u straks groen ziet. “, aldus landschapsontwerper en beplantingsspecialist Laura Wolf van Copijn. Op de dakterrassen en aan diverse balkons komt wuivend gras dat groen blijft en de duinsfeer doorzet in het gebouw. De beplanting die vanaf binnen te zien is laat u de natuur uit de omgeving tot op de bank beleven. Met dit groen sluit Mares moeiteloos aan bij het naastgelegen Natura 2000-gebied.

Mares ligt op een spectaculaire plek in Den Haag aan zee. Direct aan de uitgestrekte duinen van het Westduinpark, het strand, de zee en de Derde Haven van Scheveningen. De weersinvloeden zijn hier sterker dan waar ook in Nederland, dus is er goed gekeken naar hoe de wind waait en waar er gedurende het jaar zon en schaduw is. Beplanting uit de duinen, het duindal en het duinbos wisselt elkaar straks af, zodat allerlei vogels Mares ook als fijne plek zullen bestempelen. Hier voelen ze zich door de inheemse soorten snel thuis. Binnenin bevindt zich een verscholen binnentuin, beschermd tussen de muren, waar planten en insecten kunnen gedijen dankzij de beschutting tegen de wind.

De buitenzijde van Mares is robuust en bestand tegen weer en wind. De kern, de kijktuin, is zacht als een duinlandschap met subtiele hoogteverschillen, organische vormen en sierlijke beplanting die refereert aan een duin. Natuurlijke zandpaden met grassen kronkelen door de binnentuin en kruidenrijke bloemen in combinatie met kruipende heesters geven het geheel kleur. Via de kijktuin zijn er spannende doorzichtjes gemaakt naar het atrium waar zich ook de bergingen bevinden.

Om de glooiende hellingen te ondersteunen, zullen duinpalen in verschillende hoogtes en afstanden worden geplaatst, die als een natuurlijk lint door de tuin slingeren en zo de dynamiek van het ontwerp benadrukken. Hogere duintoppen zullen worden beplant met siergrassen die de sfeer van helmgras oproepen, terwijl kruipwilgen en bloeiende accenten in de duindalen het contrast tussen hoog en laag versterken. Naast de grassen en lage heesters worden vaste planten toegepast die zorgen voor variatie in hoogte en seizoen beleving, die ook vanaf de hogere verdiepingen van het complex beleefd wordt. Zo is de tuin het jaar rond een feest van herkenning en lust voor het oog.

Door het deels gebruik van inheemse bloemen en kruiden die ook in de directe omgeving groeien, dragen we bij aan het creëren van een thuis voor lokale bijen, vlinders en vogels, waardoor ze kunnen gedijen en floreren in dit verborgen microduinlandschap.

 

Op een lagere verdieping bevinden zich drie verborgen patio’s, die direct in verbinding staan met de daktuin erboven. Hierdoor stroomt natuurlijk licht de ruimte binnen en dragen ze bij aan een aangename sfeer. Ze zijn zichtbaar vanaf de eerste verdieping achter het glas, waardoor ze de indruk wekken van een terrarium en zo een extra dimensie aan de groene inrichting geven. Deze kleine kijktuinen worden ingericht met wintergroene bladplanten zoals varens in combinatie met dennen, die verwijzen naar het duinboslandschap uit de omgeving. De dennenbomen zullen fungeren als verbindende elementen tussen de patio’s en de daktuin, waar ook dennen zullen staan en als weelderige lobben zichtbaar zullen zijn vanuit alle hoeken van de tuin.

Door het gebruik van inheemse beplanting en slimme ontwerpelementen zoals verscholen binnentuinen en verborgen patio’s, streven we naar een harmonieuze co-existentie tussen mens en natuur. Bovendien brengt de groene inrichting een tal van voordelen met zich mee. Heestergroepen bieden op natuurlijke wijze beschutting en privacy op de balkons. Daarnaast fungeren planten als natuurlijke isolatie en kunnen de hitte absorberen, waardoor de temperatuur in de zomer wordt verlaagd en in de winter wordt verhoogd. Het sedumdak versterkt dit fenomeen nog verder.

Groene ruimtes hebben een positief effect op het welzijn van mensen. Studies hebben aangetoond dat een groene omgeving bij een gebouw kan bijdragen aan een gelukkiger en gezonder leefklimaat. In Mares creëren we een duurzame en levendige omgeving waarin zowel de bewoners als de lokale flora en fauna kunnen gedijen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *